Over mij

Mijn naam is Jeanette de Kruijk, geboren in 1957 en hier vertel ik mijn levenspad vanaf 1996.

In 1996 trouwde ik met Nico en in 1997 waren we zwanger van ons eerste kindje. Wat een geluk! Ik was in de 11e hemel zoals mij zus zei. We gebruikten een keer de pendel om te weten te komen of het een meisje of jongetje was. De pendel aarzelde eerst en toen gaf hij een meisje aan. Op dat moment snapten we niet wat het was. Maar in augustus, ik had net mijn 40e verjaardag gevierd, belde ik de verloskundige om te vertellen dat ik weinig leven voelde. Ze kwam gelijk en met zo’n toeter luisterde ze naar het hartje maar hoorde het niet. Er ging een grote schok door me heen, mijn kindje dood? Hoe dan? Van de 11e hemel naar heel diep verdriet. Wat een grote klap was dat! Een zo gewenst kindje wat toch sterft. Dat was heel moeilijk te begrijpen. De volgende dag ben ik bevallen en het was heel stil. Het was een meisje, we noemden haar Fleurtje. Ze zou toch niet groot worden. Gelukkig was er een protocol in het St. Anna Ziekenhuis in Oss. Onze verloskundige Maud heeft foto’s gemaakt en ze mocht mee naar huis. We hebben ouders, familie en vrienden laten kennismaken met haar en daarna hebben we een afscheidsdienst geregeld. Fleurtje is daarna gecremeerd.

En dan is het heel stil. Er was nog geen internet, ik vond moeilijk hulp en was heel erg verdrietig.

En toch ook voelde ik dat dit niet het enige was wat we mee gingen maken met betrekking tot kinderen. Een diep weten. Na een aantal maanden was ik alweer zwanger, heel bijzonder op mijn 40e. Helaas eindigde die zwangerschap na 13 weken met heel veel bloedverlies. Ik moest weer naar het ziekenhuis om bloed bij te krijgen. Heel moeilijk om er weer terug te zijn. Maar na een paar maanden was ik weer zwanger! We waren blij en bang tegelijk. Wat als het weer mis gaat? We kregen controles maar als het niet goed zat konden de artsen ook niks doen. Maar heel bijzonder, het ging wel goed. Na 20 weken voelde ik de kleine en dat gaf wat rust. Na een keizersnede met 40 weken was Vincent in ons leven! En hij maakte geluid!! Zo belangrijk!! De vreugde was enorm en we waren ook heel opgelucht. Eindelijk een levend kindje in onze armen om voor te zorgen, te vertroetelen en verwennen. Zo blij waren we.

Na een aantal jaren genieten werd ik heel moe. Ik kon eigenlijk niet meer vooruit. Ik werkte nog maar heb na een aantal weken ziekteverlof mijn baan opgezegd. Zoveel uren heb ik op de bank gelegen en zo vaak ben ik over mijn grenzen gegaan. Maar ik kreeg ook ruimte om te rouwen en te bedenken wat ik kon doen om contact te maken met de ziel van Fleurtje. Dat was mijn grote wens! Ik las al voordat ze geboren was boeken over ouders die na het overlijden van hun kind contact wilden maken met de ziel van hun kind. En juist dat kwam op mijn pad. Anja organiseerde avonden met mediums. En ik mocht meedoen. Samen met Nico zijn we gegaan en daar kreeg ik twee boodschappen van Fleurtje. Het was haar bedoeling om doodgeboren te worden en ik mocht trots zijn dat ze mij als moeder had uitgekozen.

Zo dan, dat was heftig. Ik moest wel wennen aan die boodschappen. Ik was zo met mijn eigen verdriet bezig dat ik vergat dat er ook een ervaring van Fleurtje was voor haar doel. Dat gaf een ander perspectief. En daar werd ik in de loop van de jaren steeds meer van doordrongen.

Na een aantal bezoeken aan die avonden heb ik besloten om ook avonden te gaan organiseren. Medium Ton Bons komt al jaren bij mij in huis avonden verzorgen, heel bijzonder en fijn. Hij tipte me over een mooi boekje: Het sprookje van de dood van Marie-Claire van der Bruggen. Daar vond ik helder uitgelegd dat we ons mogen herinneren hoe het leven en de dood in elkaar zitten. Dat hielp me enorm met vanuit het andere perspectief kijken.  

Vincent, ik ben heel trots en blij met hem en wat een rijkdom om een kind te mogen ondersteunen naar volwassen worden. Eeuwige dankbaarheid daarvoor en nu kiest hij zijn eigen weg. Heerlijk!

Maar nadat hij uit huis ging en ik gescheiden ben van vader Nico, vroeg ik me af wat ik nog bij mocht dragen in deze wereld. Na wat puzzelen kwam eruit dat ik moeders mocht ondersteunen die ook het verlies van een kind of kinderen kennen. Heel bijzonder. In 2019 ben ik mijn praktijk Vlindermama gestart. En ik wilde zo graag deze moeders ook boodschappen kunnen laten ontvangen omdat ik daar zoveel steun van ervaar. Fleurtje is niet weg, ze is nog bij me en te bereiken. Zoveel mooie ontmoetingen via mediums en ook wonderbaarlijke momenten waarin ik haar steun voel. Een mooi voorbeeld daarvan is het volgende: ik presenteerde me voor de allereerste keer met Vlindermama op de Internationale Vrouwendag in Oss in maart 2019. Daar was de burgemeester, Wobine Buijs, die een lezing gaf.

Ik had het plan om samen met Freddy van Eerd (Tempus uitvaartverzorging in Oss) een monument op te richten voor ouders die in de zwangerschap een kind verloren. De burgemeester vertelde naar aanleiding van het vreselijke Stint-ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen, dat er een monument genaamd Vlinderboek zou komen in het Elzeneindpark in Oss. Maar dat het monument bedoeld is voor alle kinderen die overleden zijn in Oss. We zijn na de lezing naar de burgemeester gelopen en hebben verteld wat ons plan was. Ze gaf aan dat we uitgenodigd zouden worden voor een gesprek. Ik stond helemaal te trillen met tranen in mijn ogen, met mijn visitekaartje in de hand. Hoe bijzonder was dit!! Als ik bij het loket van de gemeente had gestaan om mijn wens uit te leggen, dan had het nog wel een heleboel tijd en loketten gekost om bij de burgemeester aan tafel te komen. Ik voelde dat Fleurtje me geleid en geholpen heeft. Ik was diep dankbaar. Uiteindelijk heb ik bij de onthulling van Vlinderboek een jaar na het ongeluk een gedicht mogen voordragen. Superspannend, maar er is nu een monument in Oss, ook voor ouders die een kind of kinderen in de zwangerschap, hoe pril ook, verloren hebben.

In maart 2019 kwam ik ook in contact met medium Mieke Dengerink. Zij heeft op veel morgens en middagen voor moeders boodschappen doorgegeven. En ook ik kreeg soms een boodschap. Bijvoorbeeld dat ik niet alleen voor Vlindermama mocht werken, maar ook hanging baskets workshops geven, EMDR-sessies mocht geven, Rode Tenten mocht hoeden en vrijwilliger voor het Rouwcafé in Oss mocht zijn. Alles was even belangrijk. Dat was een bijzondere boodschap. Er kwam een paraplu, Licht Leven waar alles onder viel. Dus een nieuwe website gebouwd naast Vlindermama. jeanettedekruijk.nl met al mijn mooie activiteiten, alles is vanuit mijn hart ontstaan met heel veel liefde en energie.

Na Mieke kwam medium Noëlle Marres cunsulten verzorgen. Ik ben zeer onder de indruk hoe zijn de boodschappen mag doorgeven. Ze groeit heel mooi en vindt eigenlijk de moeilijkste onderwerpen zoals zelfdoding of moord het meest uitdagend om consulten voor te geven.

Ook de workshop Familieopstelling in de Mandala met Willemien Geurts is een heel fijne workshop die we al vaak hebben mogen verzorgen. In een kleine setting wordt getekend en gekleurd naar hartenlust en daarna mag eerst de deelnemer aangeven wat er allemaal gebeurde in het proces. Daarna voegen Willemien en ik nog dingen aan om eventueel inzicht te krijgen. Heel bijzonder.

Verleden jaar inspireerde Jetske me toen ze vertelde dat ze de ziel van haar abortus niet meer een verkleinende naam gaf maar een stralende naam. Toen viel bij mij het kwartje. Fleurtje is de naam van het babytje, maar de ziel die me begeleidt en steunt is niet klein, ze is een grootse stralende liefdevolle ziel. Dus FLEUR!

En nu stap ik weer over een drempel en maak de volgende stap. Mijn missie wordt steeds helderder. En ik sta nu voor: een spirituele kijk op de dood, contact met overleden dierbaren. Wat alsmaar in mijn leven zo geholpen heeft mag ik nu de wereld in brengen. Ik heb een nieuwe workshop ontwikkeld en daarin krijg je meerdere boodschappen van een overleden dierbare. Het is niet uit te leggen, dus dat doe ik niet. Je mag het komen ervaren. In een groepje van 4-5 deelnemers neem ik je mee op dit pad. En het is niet apart, het is heel gewoon. Ik heb mogen leren dat er vroeger gewoon over gepraat werd. Nu vinden mensen het moeilijk om erover te praten. Je zult maar voor gek verklaard worden. Maar bij mij kan dat wel en ík vind het heel gewoon en dat is het ook!

Op mijn website onder workshops vind je de data. Kom je het ervaren? Ik begroet je heel graag!!

Als je me zou kennen weet je dat ik:

  • moeder zijn het allermooiste vind, ook nu van mijn volwassen zoon Vincent en van mijn dochter Fleur
  • gek op vlinders en bloemen ben, de vlinder is het symbool van Fleur
  • elke dag probeer een half uur te wandelen om uit mijn hoofd te komen
  • heel graag sport kijk, er is weinig wat ik niet volg haha
  • heel hard kan lachen, in de Lievekamp een keer een opmerking kreeg of het zachter kan, ze konden niet alles meer volgen 😊
  • graag lees
  • rust nodig heb om op te laden, vertragen en genieten
  • van de natuur geniet
  • ook dol op mooie gesprekken ben, vooral ervaringen die ongewoon lijken, maar niet zijn
  • al jaren Wordfeud speel, heel leuk!

Dank voor je aandacht, ik doe mijn werk vanuit mijn hart en heb aandacht en ruimte voor jou en je verhaal.

Ook kun je een vrijblijvend gesprek met mij plannen, rechtstreeks in mijn agenda.
Ik begroet je graag!

Liefs van Jeanette

Foto door Marie-José Willemse-van den Bogaart