Weggestopte gevoelens

Wat is er veel veranderd rondom het omgaan met trauma’s en nare ervaringen. Vroeger werd gezegd: praat er maar niet over. Dus dat gebeurde en daardoor kwamen gevoelens ook niet naar boven of werden weer weggestopt. Niks laten merken. Alles verstoppen. En doorleven. Maar als je die ballon van verdriet en angst steeds probeert onder water te duwen word je moe, doodmoe. En het is ook niet de oplossing, het wordt alleen maar zwaarder tot je niet meer kunt.

En hoe kom je dan het snelst van die gevoelens af? Haha ja zo willen we het het liefst.  Het in één keer oplossen! Zijn we er weer klaar mee, kunnen we weer door. Nou, het klinkt gek maar zo werkt het. In een paar minuten.

Een aantal jaren geleden kwam ik verlatingsangst tegen. Ik voelde me heel bang, wist niet wat te doen en besloot om te gaan wandelen. Dat is een belangrijke manier voor mij om me weer beter te gaan voelen. Na een poosje lopen kwam ineens in me op: kom maar op angst! Ik voelde spanning op mijn keel en een druk op mijn borstgebied. Het voelde echt vervelend. Maar ik dacht, voel het maar! Na weer een stukje gewandeld te hebben rook ik ineens een bloemengeur, zo heerlijk!! Ineens daht ik: ik ben er doorheen! Ik ben niet meer bang!! Dat was zo fijn en bevrijdend! En het had maar een aantal minuten geduurd dat ik de angst voelde. Ik heb die verlatingsangst daarna nooit meer gevoeld.

De gevoelens zijn niet van nu maar van vroeger. We mogen leren kijken naar de gebeurtenis(sen) en de gevoelens. En dat is wennen. Wat voel ik in mijn lijf. Door te ontdekken wat we voelen en dat te doorvoelen wordt het zachter of gaat het weg. En als er een zetje nodig is kan ik EMDR gebruiken. Dan word je uitgenodigd om naar je gevoel te gaan en het aan te kijken of te doorvoelen.

Loop jij tegen angst, verdriet, woede of andere gevoelens aan? Wil je ze een keer recht in de ogen aankijken? Ik begeleid je graag hiermee. Samen op pad om te doorvoelen en daarna echt weer te gaan leven, Licht Leven!

Je kunt je hier aanmelden voor een vrijblijvend gesprek. Kom ervaren hoe bevrijdend het ook voor jou werkt!

Lieve groet en een mooi weekend!
Jeanette

Plaats een reactie