Vrede

De decembermaand is begonnen en het wordt wel de feestmaand genoemd. Sinterklaas is vertrokken en Kerst en de Jaarwisseling komen eraan. Maar niet iedereen ervaart december als een feestmaand. Als je het verlies van een kind, ouder, partner of dierbare hebt meegemaakt dan kan het heel lastig zijn. Of je bent ziek en ziet geen vooruitgang. Of je worstelt met een situatie waarin je geen lichtpuntje kunt ontdekken. Dan is er geen vrede in je hart maar constante gedachtes in je hoofd over hoe het is gekomen, hoe het anders had gekund, van schuldgevoelens, hoe moet het nu verder? En dat geeft stress. Je kijkt op tegen de feestdagen omdat je niet het feestelijke gevoel hebt.

Hoe ga je dat in hemelsnaam aan.

Als je voor jezelf gaat voelen wat jij fijn zou vinden om te doen, bijvoorbeeld in de ochtend een uurtje lezen in een mooi boek, een meditatie beluisteren, mooie muziek luisteren of een heerlijke wandeling maken dan heb je al een fijn gevoel ervaren als de dag nog jong is.

Als je bij anderen bent en je niet op je gemak voelt, praat er dan over met iemand waar je je fijn bij voelt. Spreek je uit. Benoem wat je dwars zit. Wellicht komen je tranen en dat mag gewoon. Laat ze maar stromen, het houdt echt ook weer op. Daarna voel je opluchting. Alles mag er zijn. En de mensen in je omgeving weten dan ook wat er speelt en er zal meer begrip zijn. Wie weet komt er weer een keer een glimlach op je gezicht. Huilen en lachen liggen dichtbij elkaar.

Hoe mooi is het als we eerlijk kunnen zijn over wat er in ons speelt en dat durven uiten. Geen poppenkast meer. Ik ga ervoor! Dan komt er vrede in onze harten en schijnt het licht op de duisternis. En steek elke dag een kaars aan om letterlijk het licht te laten branden in je huis en in je hart in deze donkere dagen.

Mocht je ondersteuning willen, neem dan contact met me op. Mail (jeanettedekruijk@icloud.com) of bel/app me op 06 – 308 63 653)

Ik wens je vanuit mijn hart lichte en vredige Kerstdagen toe met alles wat er is en dat alles er mag zijn.

Lieve lichtgroet van Jeanette

Plaats een reactie