Praten over rouw en verlies

Alweer een aantal jaren ben ik vrijwilliger bij het Rouwcafé in Oss en sinds kort coördinator. En dat is heel fijn en mooi werk samen met 19 andere vrijwilligers. Om mensen die met verlies en rouw in aanraking komen een plek te geven om samen stil te staan bij het verlies. Dat kan van een dierbare of naaste zijn, maar ook van werk, gezondheid of van een partner bij een scheiding. Vaak is er net na het verlies aandacht van de omgeving maar dat wordt steeds minder. En de behoefte om wel over het verlies en verdriet te praten kan de eerste maanden en jaren groot blijven.

We komen elke maand vier keer bij elkaar in het Rouwcafé om hierover te praten en te merken dat anderen met dezelfde soort gevoelens en problemen te maken hebben. Het herkennen bij anderen van wat je meemaakt en het delen helpen heel goed. In het begin kan het heel fijn zijn om in je eigen omgeving veilig te leven. Maar langzamerhand weer een activiteit gaan doen of andere mensen spreken is ook belangrijk. Eenzaamheid ligt op de loer. Zeker in de afgelopen tijd met corona. Kijk voor data op onze website.

We bieden in het Rouwcafé ook elke eerste zondag van de maand Samen Zijn, de mogelijkheid om met elkaar bij te praten op een terras naar keuze. Dat is een laagdrempelige manier om juist op zondagmiddag er even uit te zijn met gelijkgestemden. Hier vind je info.

En we hebben ook twee nieuwe activiteiten vanaf oktober. Dat wil ik graag onder jullie aandacht brengen. Het kan best lastig zijn om gelijk in gesprek te gaan over het verlies. Daarom is Ontmoet Anders bedacht, creatieve bijeenkomsten voor lotgenoten. In een ontspannen, veilige en creatieve sfeer. De komende maanden op donderdagochtenden 28 oktober, 25 november en 23 december van 10-12 uur in De Meteoor, Oude Litherweg 20 in Oss. Alle informatie vind je op de flyer.

En we hebben Jong Ontmoet, creatieve bijeenkomsten voor jongeren! Michelle (29) en Kelly (25) organiseren en begeleiden deze activiteit. Zij hebben allebei op jonge leeftijd hun moeder verloren en vonden steun bij elkaar en gelijkgestemden. Ze gaan graag in overleg met de aanmelders op zoek naar een datum in oktober.

Ben jij iemand die al jong een verlies meemaakte of ken je iemand in je omgeving? Wil je ze dan op deze mogelijkheid wijzen?  Of heb je belangstelling voor Ontmoet Anders of ken je iemand in je omgeving die dat heel fijn zou vinden? Vertel het voort of deel deze mail of post! Zo bereiken we zoveel mogelijk mensen die we met onze activiteiten steun en herkenning kunnen geven en zo weer een beetje op weg mogen helpen!

Aanmelden kan met een mail naar info@rouwcafé-oss.nl met vermelding van Ontmoet Anders en de datum of Jong Ontmoet. We nemen dan contact op.

Het Rouwcafé is een Stichting zonder subsidie. We kunnen ons mooie werk alleen doen met sponsorgelden. Mocht je Vriend van het Rouwcafé willen worden, neem dan contact met ons op, per mail info@rouwcafe-oss.nl of telefonisch op 06 – 308 63 653.

Lieve groet,

Jeanette
Coördinator Rouwcafé Oss

Plaats een reactie