Praten over de dood

Mijn allereerste idee om mee te gaan werken was Praten over de dood. Ik wilde zo graag het taboe rondom de dood aanpakken. Maar ja, het was een mooi idee, maar ik wist mensen niet te bereiken en mijn doelgroep was heeeeel groot. En eerlijk is eerlijk, begin 2019 kwam het besef dat ik met mijn eigen ervaring moeders mocht gaan ondersteunen die een kindje tijdens de zwangerschap (hoe klein ook) of erna verloren. Vlindermama was geboren.

En dan ruim 3 jaar verder, start deze week de Sire-campagne Dooddoeners. Met als slogan:

De dood: praat erover, niet eroverheen.

Het is zo belangrijk dat dit gebeurt. Zeker in de laatste twee jaar is er zoveel angst, wat in feite neerkomt op angst voor de dood. Manu Keirse zegt het heel mooi. De dood is steeds meer uit ons leven gegaan door overlijdens in ziekenhuizen en verzorgings- en verpleeghuizen. Vroeger stond de kist in huis en de kinderen speelden eromheen. En dat gebeurt steeds minder. Daardoor is de dood uit het leven van alle dag gegaan. Maar er is maar één ding zeker in ons leven, dat we doodgaan. Dus ja, laten we het er vooral wél over hebben. Er komen meerdere onderwerpen aan bod. Hier vind je de campagne.

In het Rouwcafé Oss praten we ook over de dood. Doordat de omgeving vaak niet begrijpt dat rouw geen eindtijd heeft of te plannen is, komen mensen graag om te kunnen praten over het verlies of de verliezen die ze meegemaakt hebben. Er komt dan vaak herkenning en ook erkenning. Hier kun je de bijeenkomsten en activiteiten vinden.

En één onderwerp in de campagne is een miskraam. Ze gebruiken de volgende tekst:

Ach, je bent jong, je bent zo weer zwanger.

Dan ga je voorbij aan het verlies wat zo verdrietig is. Je wens voor een kindje is weg, je toekomstbeeld moet bijgesteld, je bent in de rouw. En het is belangrijk om de gevoelens niet weg te stoppen maar aan te kijken en te doorvoelen, stapje voor stapje.

Het blijft ook moeilijk om iedereen alles te laten snappen rondom verlies. Degenen die zelf ook een miskraam hebben ervaren, kunnen zich verplaatsen in jouw situatie. Ik hoop met heel mijn hart dat deze campagne ervoor zorgt dat meer mensen bewust en met meer begrip reageren op mensen die met de dood te maken krijgen.

En met mij kun je nog steeds over de dood praten. Voor mij is het onderwerp echt geen taboe. Mede door de doodgeboorte van Fleurtje en een miskraam. Voel je welkom als je behoefte hebt aan een gesprek.

Je kunt hier contact met me opnemen.

Heb een mooi weekend,

Liefs van Jeanette

Plaats een reactie