Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt

In gesprekken met vrouwen hoor ik regelmatig dat ze zo in hun hoofd zitten. Denken en piekeren, tot ze er suf van worden. Niet toekomen aan dat wat ze willen doen. En doodmoe!

Ik herken het. Tijdens mijn burnout werd ik me er ook van bewust dat dat in mijn hoofd gebeurde. Ik dacht aan dingen in het verleden en aan dingen in de toekomst. Ik piekerde me suf! En ik dacht dat ik daarmee problemen kon oplossen. En ik was zo moe.

Nu begrijp ik dat het moe zijn alleen al kan komen door het vele denken en piekeren. Want al het denkwerk kost bergen energie! En het was ontluisterend om erachter te komen, dat ik er niks mee oploste!!! Pffffff wat een gedoe. Wat was ik aan het doen!

En nu de hamvraag: hoe haalde ik mezelf uit die piekerstand? Door heel soms op te merken dat ik piekerde. Dat was al fijn. Dan ben ik er gelijk uit, namelijk. Maar ja, het hoofd gaat maar door. Gedachten blijven komen en gaan. Dus met één keer opmerken was ik er nog lang niet.

Eckhart Tolle schreef het boek De kracht van het nu. Daarin werd mij duidelijk dat ik of in het verleden of in de toekomst was tijdens het piekeren. Het verleden kan ik niet veranderen en de toekomst ken ik helemaal niet. Hij maakte zo mooi duidelijk dat het allemaal niks toevoegt.

Ook leerde ik: als ik met mijn zintuigen bezig ben dan denk ik niet! Geniaal!!
Dus als ik buiten wandel en de wind langs mijn wangen voel gaan, ben ik in het nu, niet aan het denken over het verleden of de toekomst!! Of ik kijk naar de uitbottende struiken en bomen. De treurwilg gaat alweer in blad komen! En ik zie de futen in de vijver, daar geniet ik zo van! Ik hoor de vogels fluiten, heerlijk wat een levendigheid. En ik ruik de skimmia, die begint te bloeien en een eerlijke geur verspreidt!!

Ook het idee dat ik met alles wat in mijn hoofd zat iets moest, ermee ging koffiedrinken, was belastend. Door te weten dat ik niet alles hoefde te geloven wat ik denk kwam er ook meer rust.

En ik merkte dat als ik zo wandelde, dat ik ineens een ingeving kon krijgen waarmee ik een probleem kon oplossen. Niet met denken maar door stiller te worden en in het nu te zijn. Het heeft me allemaal geholpen om de drukte in mijn hoofd me niet te laten belasten. De drukte blijft maar ik ga er anders mee om.

Zou je hierover met me willen praten? Of wil je ondersteuning bij het omgaan met je volle hoofd? Je kunt een vrijblijvend gesprek aanvragen  en we gaan kijken hoe ik je kan begeleiden naar meer rust in jezelf en je hoofd.

Heb een mooi weekend,

Liefs van Jeanette

Plaats een reactie