Dertien dagen

We hebben het er niet makkelijk over, de dood. En toch is het de enige zekerheid die we hebben. We gaan allemaal dood. Als de dood zich langzaam aankondigt kun je met allerlei medische hulp proberen het uit te stellen. Maar het kan ook anders. Gisteren keek ik naar 2Doc met de documentaire Dertien Dagen. Floor laat ons dat zien. Hij heeft ervoor gekozen om zijn dood te laten komen door niet meer te eten en drinken. En ook om zijn laatste dertien dagen te laten filmen door zijn zoon. Alle dertien dagen waren zijn twee zoons bij hem. Ik vond het ontroerend om te zien. Ook omdat het aan mijn lieve moeder’s dood deed terugdenken. Ook zij stopte met eten en drinken, weliswaar aan het einde van een heel lang ziekbed door Parkinson. Ze lag alleen nog maar in foetushouding in bed.

Ik vind het heel mooi dat Floor ons wilde laten zien hoe het proces naar zijn dood toe verloopt. Hoe dapper ben je dan! En hij heeft de regie in eigen hand genomen waardoor hij niet nog in een verpleeghuis hoefde te wonen. Maar goed, ik zou zeggen als je geïnteresseerd bent, kijk dan deze docu. Dan kun je zelf zien wat er gebeurt.

Het is in deze maatschappij vaak de insteek om alles te doen om het leven te verlengen. Laten we ook meenemen wat Floor laat zien. Het is ook een mogelijkheid. En het blijft uiteraard ieders eigen weg om te gaan.

Op de kaart van Floor kwam te staan: (heel) tevreden overleden.

Kijk maar 😉

Heb een mooi, zonnig weekend,

Liefs van Jeanette

Plaats een reactie