Baby Loss Awareness Week 2022

Van 9 tot 15 oktober wordt wereldwijd bewust aandacht gevraagd voor babyverlies. Steunpunt Nova geeft hier heel veel aandacht aan. Mooi om te zien dat ze de voetafdrukjes van heel veel kindjes op grote doeken hebben opgehangen in Naarden. En ziekenhuizen en gemeentehuizen in het hele land verlichten hun gebouwen met rose en blauw. Indrukwekkend om te zien.

Als je het verlies van een kindje of kinderen, hoe pril ook, niet kent is het heel moeilijk om te begrijpen wat ouders dan meemaken. Ook de wens om ouder te worden kan je verliezen. Deze week brengt hopelijk meer begrip. Het is voor ouders heel fijn als ze aangesproken worden over het verlies. Ze willen niets liever dan over hun kindje(s) praten en de naam of namen noemen. Het is bijzonder en fijn als er in hun omgeving mensen zijn die dat kunnen en doen.

Wat ik zeker zo belangrijk vind is dat de ouders er zelf over kunnen beginnen. Niet afwachten maar het zelf op kunnen brengen om erover te praten. Dat is in het begin verschrikkelijk moeilijk omdat de emoties, vooral verdriet en wellicht boosheid, hoog zitten en er dan vaak ook uitkomen. Maar dat is eigenlijk helemaal okee. Het is lastig, ongemakkelijk en soms onhandig, maar dat is wel wat er op dat moment is. Als ze het verdriet en de boosheid kunnen uiten dan merken ze dat er opluchting komt. We zijn zo gewend om verdriet en boosheid weg te duwen. Maar door het te omarmen en er te laten zijn, rouwen ze.

 En dat geldt voor alle emoties en voor alle mensen. Vroeger werd er niet over gevoelens gepraat. Eerst moest er een dak boven ons hoofd, kleding en brood op de plank zijn. Daarna kun je je met gevoelens gaan bezighouden. En dat is nu! We mogen het erover hebben en het uiten.

Het helpt om met een ritueeltje aandacht te geven aan het verlies en verdriet. Morgen, zaterdag 15 oktober, worden om 19 uur over de hele wereld kaarsjes aangestoken voor kindjes die in de baarmoeder of na de geboorte overleden zijn. Dat geeft in 24 uur een golf van licht over de aarde heen. Doe je mee? Noem de naam van je kind(eren) en laat je emoties er zijn. Omarm ze en geef jezelf een dikke knuffel of krijg/vraag er één! Ik steek een kaarsje aan voor Fleur! Samen met onze wonderkinderen staan we sterk én mogen we kwetsbaar zijn.

Dikke knuffel van Jeanette

Plaats een reactie